Saturday 12 February 2011

Jak žít v Exekustánu. Část 1 - "zatím mě to nepotkalo"

Tento díl je nejdůležitější. Snažte se, aby Vás exekuce nepostihla. Pokud vás postihne, šance něco s tím udělat jsou minimální.
Pozor - k tomu, aby vás exekuce nepostihla, nestačí nikde nic nedlužit. Existují dluhy, o kterých nevíte.
Snažte se dodržovat tyto zásady:
  • Pokud jste někdy ztratili občanský průkaz nebo pokud jste někdy platili pokutu za jízdu načerno, dojděte si na DP a zjistěte, zda nemáte pokuty, okterých nevíte. Pokud ano, buď je zaplaťe a nechte si vystavit potvrzení o bezdlužnosti, nebo je rozporujte. Pokud pokuty nemáte, nechte si vystavit potvrzení o bezdlužnosti. Pokud nemáte OpenCard, dělejte to aspoň jednou do roka.
  • Kromě DP ve svém městě kontaktujte všechny ostatní DP v republice, zejména Brno, České Budějovice, Karlovy Vary, Chomutov, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové. Kontaktujte i firmy poskytující úvěry, dejme tomu Home Credit, protože někdo si mohl na váš ztracený občanský průkaz půjčit peníze. 
  • Bylo by také rozumné obrátit se na všechny okresní soudy a dotázat se, jestli proti vám není vedeno nějaké řízení o zaplacení pohledávky. A bylo by rozumné dělat to nejméně dvakrát do roka.
  • Pokud jste někdy měli od nějaké instituce nebo lichvářské společnosti půjčené peníze a splatili jste je, nechte si od nich vystavit potvrzení o bezdlužnosti.
  • Nejméně jednou do roka zatelefonujte do své plynárny a k dodavateli elektrické energie, a zjistěte, zda jim něco nedlužíte.
  • Pokud se stěhujete nebo pokud měníte plynárnu nebo dodavatele elektrické energie, nechte si od nich vystavit potvrzení o bezdlužnosti.
  • Pokud jste leželi v nemocnici, vzpomeňte si, jestli jste uhradili poplatky.
  • Pokud jste někdy pracovali u zaměstnavatele, u něhož si nejste 100% jistí, že za vás platil zdravotní pojištění, dojděte si na zdravotní pojišťovnu a zjistěte si, jestli něco nedlužíte.
  • Dojděte si na všechny zdravotní pojišťovny, u kterých jste byli kdy pojištěni, a nechte si vystavit potvrzení o bezdlužnosti.
  • Pokud měníte telekomunikačního operátora nebo pokud jste vypověděli smlouvu s telekomunikačním operátorem, nechte si vystavit potvrzení o bezdlužnosti.
  • Vzpomeňte si, jestli máte zaplacené všechny pokuty za parkování, které jste kdy dostali, a všechny pokuty za dopravní přestupky apod. Vzpomeňte si, jestli jste někdy neodmítli zaplatit správní poplatek za cokoli, protože vám připadal nespravedlivý. Vzpomeňte si, jestli nedlužíte za odvoz popelnic nebo za televizi. 
  • Pokud se nezdržujete v místě svého trvalého bydliště, zařiďte si, aby vám někdo přeposílal poštu nebo aby vás někdo alespoň informoval. Nebo si zařiďte přeposílání na poště. Pozor! Poště ale není co věřit. Vím o případech, kdy existuje podezření, že poštovní doručovatelé jsou domluveni s exekutory a soudní písemnosti záměrně nedoručují. Nejlepší je patrně zajít si na městský úřad a nahlásit jim adresu, na které se skutečně zdržujete. Nechte si o tom vystavit potvrzení. Oni by tu adresu měli zapsat do Centrální evidence obyvatelstva a soud by se na ni měl dotázat. Pokud městský úřad nebo soud pochybí, máte alespoň papír, že jste udělali, co bylo třeba.
  • Zařiďte si datovou schránku. Kontrolujte ji každých deset dní. Ještě lepší je zařídit si v ní upozornění na mail, který čtete denně. Dávejte pozor, pokud jedete na dovolenou delší než deset dnů. Nejlepší je požádat někoho, aby datovou schránku nebo mail kontroloval za vás a dal vám případně vědět.
  • Pokud máte staré rodiče, poučte je, aby za žádnou cenu nepodepisovali nic podomním obchodníkům. Často je navštěvujte, aby netrpěli přílišnou osamělostí, protože osamělí lidé jsou podomními obchodníky snadno ovlivnitelní. Dělejte to i v případě, že na své staré rodiče kašlete. Pokud jim exekutor kvůli nějaké splátce za nádobí sebere dům, tak ho nezdědíte.

Pokud toto všechno budete dodržovat, pořád ještě to neznamená, že jste před exekucí bezpeční. Takto pouze snížíte riziko na únosné minimum. Tento seznam nepokrývá všechno, jen ty nejčastější případy.

Připadá vám to jako hloupost? Není to hloupost. Exekutoři jsou podnikatelé. Každá exekuce pro ně znamená zisk. Pokud na vás vymáhají stokorunu, vydělají na tom minimálně 6500. Čím víc exekucí, tím větší vývar. Pochopte, že v některých městech se exekutoři znají osobně s manažery z plynáren, pojišťoven, dopravních podniků. Někde se znají s poštovními doručovateli. Každá pohledávka, kterou je možno proměnit v exekuci, se v exekuci promění. Každá upomínka nebo soudní rozhodnutí, které je možné doručit na jinou adresu, než bydlíte, se doručí na tu jinou adresu, aby bylo možno vyvolat exekuci. Každá pohledávka, kterou je možno rozdělit na dvě, pod jakoukoli záminkou, se rozdělí na dvě. Dvě pohledávky = dvě exekuce = 2 x min. 6500.

Hlavně nepodléhejte obecně oblíbeným omylům ohledně exekucí.
Jako například:
  • Exekuci si člověk zaslouží, dluhy se mají platit. - Ne. Obrovské množství exekucí je vedeno kvůli dluhům, o nichž dlužníci nemají ponětí nebo na ně zapomněli. Podívejte se po netu.
  • Týká se to jenom "socek" a "cikánů", co se zadluží a neplatí. - Ne. Ve skutečnosti jsou pro exekutory daleko zajímavější lidé střední vrstvy, kterým je co vzít.
  • Exekutoři jsou slušní. - Někteří. Někteří ne. Slušný exekutor vás kvůli stokoruně obere o 7000. Neslušný exekutor vás kvůli stokoruně obere o 60000.
  • Já jsem slušný a poctivý, nic se mi nestane. - Pustá iluze. Viz výše.
  • Mě se to nestane, stává se to těm druhým. - Ne. Je to stejné jako s rakovinou, stává se to těm druhým, ale jenom do toho dne, než se to stane vám.
  • To přece nemůžou! - Probuďte se. Samozřejmě, že můžou. V naprosté většině případů jednají exekutoři v souladu s exekučním řádem.

Také si nemyslete, že datová schránka je samospásná. Na polovině soudů zapisovatelky vůbec nezjišťují, jestli máte datovou schránku, v případě fyzické osoby automaticky předpokládají, že ji nemáte. Můžete sice později řešit pochybení soudu, ale budete ho s největší pravděpodobností řešit vůči témuž soudu, který pochybil, takže...

Nenaleťte tzv. "centrálnímu registru dlužníků", CERD. Sice vám za 200 nebo 300 Kč vyrobí výpis, ale ten je naprosto bezcenný. Nenaleťte ani stránkám www.registr-dluzniku.cz. Tam jsou vedeny pouze pohledávky, které jsou v současné době na prodej, tj. např. ty, které plynárna právě přeprodává vymahačské společnosti.

Pokud máte cca 4000 Kč ročně nazbyt, můžete posílit svou pozici tím, že se pojistíte u DAS (pojišťovna právní ochrany). Nechci jim tady ale dělat reklamu - četl jsem už i o případu, kdy svého klienta proti neoprávněné exekuci bránit odmítli. 

Pokud máte problémového člena rodiny (syna, vnuka) a bojíte se, že kvůli jeho dluhům na vás přijde exekuce, doporučuje se zařídit mu trvalé bydliště na sociální správě a zaregistrovat ho jako bezdomovce. Tento přístup je prozatím spolehlivý, exekutoři správně vytuší, že si na těchto lidech nic nevezmou a dají jim pokoj (např. tedy zastaví exekuci pro nemajetnost.) Dokonce je pravděpodobné, že ten, kdo exekuci zadal - např. DP - to napříště neudělá, protože při nemajetnosti dlužníka hradí náklady exekuce on.
 
Co dělat, pokud někde něco dlužíte a bojíte se, že na vás přijde exekutor?
  • Předně si nemyslete, že se schováte. Neschováte. Najdou si vás.
  • Co nejrychleji zaplaťte.
  • Pokud nemáte na zaplacení, domluvte si splátkový kalendář. Obvykle to jde.
  • Pokud vám ho nechtějí dát, otravujte je, dokud vám ho nedají.
  • Pokud vám ho stejně nedají, posílejte jim alespoň nějaké malé částky na účet a schovávejte si doklady. Pak, až přijde exekuce, budete moci u soudu argumentovat, že jste se nevyhýbali placení, ale plnili, jak to šlo.

Můžete samozřejmě emigrovat. To obvykle pomůže. Exekutoři neumějí anglicky a řešit něco tak těžkého jako evropský exekuční příkaz kvůli vám nebudou. Jejich byznys kvete i beztak.

No comments:

Post a Comment